Osądzamy bardziej krytycznie, gdy inni patrzą

20 czerwca 2011, 10:20

Ludzie z większym prawdopodobieństwem i silniej potępią czyjeś niemoralne zachowanie, czując, niekoniecznie świadomie, że sytuacji przygląda się ktoś trzeci (Evolutionary Psychology).



Miały zniechęcać, a (czasem) zachęcają

17 stycznia 2014, 16:55

W pewnych sytuacjach ostrzeżenia umieszczane na potencjalnie niebezpiecznych produktach, np. papierosach, mogą sprzyjać, a nie zapobiegać zakupowi.


Gdy głośno myślimy, ciszej słyszymy

26 lutego 2018, 12:13

Głośność naszych myśli wpływa na to, jak postrzegamy rzeczywiste dźwięki.


Milion za sztuczne mięso

22 kwietnia 2008, 10:12

PETA, amerykańska organizacja obrony praw zwierząt, oferuje milion dolarów za opracowanie technologii produkcji mięsa in vitro. Konkurs trwa do 30 czerwca 2012 roku.


Oświetlenie wpływa na smak

15 grudnia 2009, 09:48

Białe wino smakuje bardziej, gdy pije się je w pomieszczeniu oświetlonym na czerwono lub niebiesko. Mózg zostaje oszukany, że w takich okolicznościach trunek jest lepszy i droższy niż dokładnie ten sam, ale spożywany przy świetle zielonym bądź białym.


Łatwe do wymówienia nazwisko zjednuje ludzi

8 lutego 2012, 17:40

Ludzie z prostymi do wymówienia nazwiskami mają fory w życiu towarzyskim i zawodowym. Odnosi się to zarówno do tempa awansowania, jak i zdobywania przyjaciół (Journal of Experimental Social Psychology).


Wyciąg z różeńca alternatywą dla antydepresantów

27 marca 2015, 07:31

Ekstrakt z różeńca górskiego (Rhodiola rosea) stanowi dobrą alternatywę dla tradycyjnych metod leczenia tzw. dużej depresji (ang. major depressive disorder, MDD).


Zobaczyć chemię widzenia

14 stycznia 2022, 06:01

Biochemia widzenia to skomplikowany proces. Molekuły pozwalające oglądać otaczającą rzeczywistość przez długi czas pozostawały nieuchwytne dla naukowców. Zespół prowadzony przez prof. Macieja Wojtkowskiego z Międzynarodowego Centrum Badań Oka (ICTER) proces ten umożliwia dzięki innowacyjnemu dwufotonowemu skaningowemu oftalmoskopowi fluorescencyjnemu.


Metamorfoza w 3 minuty

22 grudnia 2008, 12:03

Dr Xin An Zeng z Politechniki Południowochińskiej w Kantonie znalazł sposób na postarzenie młodego wina w mgnieniu oka. Kwaśną ciecz wystarczy potraktować za pomocą krótkiego wyładowania elektrycznego. Efekt: szlachetny i cieszący podniebienie trunek (Innovative Food Science and Emerging Technologies).


Serce odrzuconego zwalnia

1 października 2010, 08:40

Odrzucenie przez drugą osobę powoduje, że na chwilę zwalnia częstość akcji serca.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy